dimecres, 21 de novembre del 2012

Identitat i territori!


Bona tarda!

Avui hem fet les primeres exposicions d 'identitat i territori.

La Margarita Giao i jo hem sigut les segones en exposar el nostre treball titulat: Com afecten els prejudicis en la societat actual?, És cert el mite de que totes les roses són ximples?


Nosaltres volem trencar amb aquest mite que creiem veritablement incert.
Durant  aquests dies ens hem estat informant  per donar suport a la nostra tesis i així poder convèncer-vos de que no podem jutjar a una persona per un simple mite o tan sols pel seu color de cabell.

El mite diu que les dones amb el cabell de color ros són molt atractives, es preocupen pel seu aspecte,  però a nivell intel·lectual , li manca el sentit comú i la intel·ligència.


Es coneix que aquest estereotip podria haver nascut al 1925, amb l’èxit de la novel·la “ Los caballeros las prefieren rubias”, escrita per Anita Loos.


Encara que també pot haver-hi un origen anterior. A l’època del romanticisme,  en les antigues cultures de Roma i Grècia es considerava que la gent que vivia al nord d’Europa ( la gran majoria era gent rossa de cabell i de pell) eren bàrbars illetrats.

 *Aquest termini el van crear el grecs i romans per apel·lar a tota la gent estrangera que no parlava la seva llengua, considerant-los així inferiors.
Això significa que les dones gregues i romanes eren dones considerades molt intel·ligents i a la vegada eren morenes, mentre que les dones dels països nòrdics eren considerades bàrbares i a la vegada eren rosses.
   
   
Podem comprovar que es tracta d’un estereotip pejoratiu i molt generalitzat.


En la nostra societat actual aquest mite de les rosses està molt estes, fins al punt de quasi arribar a formar part de la nostra cultura popular. S’utilitza sovint ( a programes de la televisió, sèries, pel·lícules ) com un recurs còmic
Alguns exemples són:

Sèrie de televisió: “Glee”, Brittany S. Pearce

PEL·LÍCULES:

 “Una rubia muy legal”
  “ Dos rubias de pelo en pecho”
  “Chicas malas”
 “ Scary movie”
  “Hight school musical”


VÍDEOS:







Després de veure que aquests prejudicis enfocats a les dones de cabell ros estan totalment estesos en el món d’avui dia, ens hem qüestionat si això pot tenir algun tipus d’influència per a aquestes dones i per a la gent en general.
Jens Förster ( Psicòleg de la Universitat Internacional de Bremen), va fer un estudi amb l’objectiu de descobrir com els prejudicis influeixen en el comportament de les persones, i va escollir el tòpic mite de les rosses són ximples.
L’experiment es va dur a terme entre 80 estudiants de la universitat d’ entre les quals la meitat (40) eren rosses.
Les estudiants van ser sotmeses a un test d’ intel·ligència que mesurava la velocitat i l’exactitud de les respostes.
Una estona abans de realitzar el test les estudiants van ser obligades a llegir un recull d’acudits entre els quals i havia bastants dedicats a les dones rosses.
Segons els resultats del test, els acudits van fer efecte entre les rosses.
 La lectura d’aquets acudits despectius  va provocar inseguretat entre les quals se sentien al·ludides per la picardia popular.
Les estudiants rosses que havien llegit els acudits, no van donar un rendiment com el de les seves companyes, sinó que van trigar més a solucionar les tasques.
La conclusió de l'estudi destaca que aquestes noies “van tenir pitjors resultats a causa que s'esperava menys d'elles”.
 Cap rossa creu que és estúpida", va dir Jens Foerster. No obstant això, després d'exposar-se a estereotips socials negatius sobre elles, les participants de pèl ros van treballar amb més lentitud en les proves.

Hem volgut  agafar diversos referents de dones rosses que han tingut certa importància al llarg de la història, però en canvi, han estat acusades de ser ximples degut a aquest prejudici.
Com per exemple Paris Hilton, que encara que sembli mentida per la imatge que la televisió ens dóna d’ ella, té un quocient intel·lectual de 132,  o bé Marilyn Monroe, amb un impressionant coeficient de 168, quan la mitjana és de 100.

El coeficient o quocient intel·lectual és resultat de la realització d’una avaluació estandarditzada que permet mesurar les habilitats cognitives d’una persona en relació amb el seu grup d’edat.
(Però si dic la veritat no entenc que vol dir tot això, soc rossa.)

Tot i amb aquests coeficients ens crida l’atenció, ¿ per què es feien les ximples de cara al públic?
Hi ha moltes opinions diverses que diuen que és una manera de cridar l’atenció, altres que és com una mena d’escut,...  Però, ¿Totes les roses segueixen aquesta conducta?

L’ estereotip de que les rosses són ximpletes està molt present a la societat d’avui en dia, encara que es tracta d’una realitat que no és gaire encertada. Però això fa que les persones actuïn en conseqüència amb les seves creences.
 Per tant, la gent espera menys de nosaltres, subestimant-nos. Això serà un avantatge  o desavantatge per una dona?


Com a conclusió final, el mite de que “les rosses són ximples” es tracta d’un estereotip despectiu per a fer referència a un tipus de dóna, que classifiquem pel seu color de cabell.
Però realment no existeix cap relació entre el color del cabell i la intel·ligència. Estudis científics han demostrat que la mitja de coeficient intel·lectual de les dones rosses NO és inferior a la mitja del total.
Així que no ens hem de fiar de la gran majoria d’estereotips. Ja que mai sabrem si per ser rossa, estem davant d’una dóna intel·ligent o no.
Pensem que com a dones, ja siguem rosses, pellroges o morenes, totes som iguals i hauríem de tenir les mateixes possibilitats i oportunitats.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada